GR 125  Tour de l’Entre-Sambre-et-Meuse

 5e etappe

BARRAGE DE LA PLATE TAILLE  -  BEAUCHAMP

ZATERDAG 24 maart 2012

gr125 120324 1

Deze vroege lentedag werd in het weerbericht aangekondigd als een echte zomerdag en dat werd het ook : van bij de start tot het eindpunt stralende zon en een azuurblauwe hemel.

Met 35 deelnemers vertrokken we stipt om 8 uur aan ’t Schippershof en wij bereikten na een vlotte rit (wat wil zeggen dat we deze keer niet verkeerd gereden zijn in Charleroi ) de start van deze etappe : de Barrage de la Plate Taille. 

Nog even wat geduld voor de sanitaire activiteiten en weg waren wij voor een etappe van 10 of 24 km. 

We liepen over de stuwdam en wat ons hierbij opviel was het grote niveauverschil van het water tussen de ene kant en de andere kant van de dam. Op het einde van de dam trokken we het bos in om de weg te bereiken langs het meer van Falamprise. Even verder aan een rond punt  volgden we een wegje langs het riviertje l’Eau d’Heure om zo het centrum van Cerfontaine te bereiken. 

Op een terras zaten reeds enkele montainbikers en tot onze verrassing zaten er zelfs een paar dorpsgenoten tussen. Dit illustreert het gezegde : de wereld is klein en alleen bomen komen mekaar nooit tegen.

Na Cerfontaine werden we vergast op een afwisseling van velden en bos met heel mooie vergezichten. Het loont zeker en vast de moeite om af en toe eens rond te kijken en ook eens achterom te zien…

Zo kwamen we aan de afsluiting van een vliegveld waar een picknicktafel stond en vooral een aantal gevelde bomen lagen, dus een ideale plaats voor onze middagstop.

Als de boterhammetjes op waren, trokken we verder langs de rand van het vliegveld tot aan een bos. Onze wandeling ging verder door dit bos en dan begon een langzame afdaling tot aan de brug Jean Lobeau, het eindpunt voor de korte afstandstappers.

Hier stond de bus al te wachten. Er werd afscheid genomen en met 20 wandelaars begonnen we aan de overblijvende 14 km.

De anderen brachten een toffe namiddag door in Chimay zoals jullie verder kunnen lezen.

gr125 120324 2

Vermits we aan een brug over een riviertje stonden wisten we wat ons te wachten stond : een (langzame maar lange) klim die ons naar het kruispunt op de top bracht, genaamd Au Coq. Dit lijkt ons een logische naam te zijn : een haan zit immers altijd boven op de mesthoop !!!

Vanaf hier ging het in dalende lijn naar het oude treinstation van Froidchapelle vanwaar we de oude spoorlijn volgden richting Chimay.  Deze spoorlijn is omgevormd tot wandel- en fietspad ( RAVel) en gaat kaarsrecht door bos en veld. Wel wat eentonig en ook is het spijtig dat men gekozen heeft voor een wegbedekking in beton. Maar langs de andere kant wandelt het wel goed : het zijn nooit steile hellingen en die betonbaantjes laten een regelmatig wandeltempo toe.

We waren toch tevreden als we afsloegen om een wegje door het bos te nemen dat ons naar een boerderij bracht die midden in het bos ligt. Vanaf hier namen we terug de RAVel die we verlieten in een bocht om door weiden en velden uiteindelijk de weg Chimay – Charleroi te bereiken aan de plaats Beauchamp, het eindpunt van deze mooie tocht.

Volgens de GPS was de totale afstand geen 24 maar wel bijna 26 km!!!. Maar het was zo mooi geweest dat niemand zich daaraan had gestoord.

gr125 120324 3

Hier was er gelukkig een drankgelegenheid met een groot terras dat onmiddellijk werd ingenomen door 20 dorstige Sluisstappers die zo vlug mogelijk hun dorst wilden lessen. De uitbaatster zag dit wel even anders : zij nam rustig te tijd om haar babbeltje met de buurvrouw af te ronden, dan rustig de menukaarten verdelen om dan… terug naar binnen te gaan. Gelukkig was onze voorzitter al begonnen met de bestellingen te noteren zodat wij al vlug een bestellijstje konden bezorgen. Uiteindelijk had iedereen zijn welverdiend drankje (voor de meesten uiteraard een Chimay ) zodat wij konden nagenieten van deze prachtige dag. 

Net toen we nog een tweede glas wilden bestellen, verscheen de bus en dienden we de terugreis aan te vatten. 

Weer was het een vlotte rit maar voor de zoveelste keer reden we weer verkeerd in Charleroi maar dat gaf ons de gelegenheid om de andere kant van de ring eens te zien….

gr125 120324 4

Om 18.30 uur waren we aan ’t Schippershof waar uiteraard nog een tijdje werd nagepraat over deze toffe dag.

Wij zien al uit naar de volgende tocht !!!

Als namiddagactiviteit hadden we een kleine stadswandeling door Chimay op het programma. Gewoontegetrouw (en ook noodgedwongen) startten we met een terrasje voor een kop koffie en een sanitaire stop.

gr125 120324 5

Daarna begonnen we aan onze wandeling naar het prachtige kasteel van de Prinsen van Chimay dat gebouwd is op een rotsplateau en uitkijkt over de rivier l’Eau Blanche. Het kasteel is nog steeds bewoond maar stelt in het hoogseizoen enkele  zalen en galerijen open  voor het publiek. Jammer dat we nog wat te vroeg op het jaar langskwamen. Het enorme park van 120 ha waar de l’Eau Blanche doorstroomt,  kan wel het ganse jaar door bezocht worden. Langs een wandelweg  kwamen we terug in het oude centrum waar we langs middeleeuwse trappen, straatjes en stadsmuren naar de openbare wasplaatsen met zijn “ legende van de zeven sprongen” wandelden. 

We gingen een kijkje nemen in de collegiale kerk van Sint Petrus en Paulus waarvan het oudste deel dateert uit de 13e eeuw,  en een typische bolvormige klokkentoren met een uniek klokkenspel en een prinsengraftombe bezit.  Op het marktplein zagen we de 18e eeuwse fontein van de Prinsen. We kwamen aan het publieke stadsplein aan het Casino waar een zonnig terras ons uitnodigde om van een lekker ijsje of een streekbier te genieten. Vandaar wandelden we naar de bus want de rest van de groep hadden reeds laten weten dat ze bijna aan het einde van hun traject waren.

gr125 120324 6


© LV 2018