Zondagse busreis naar Sterrebeek en Hamont-Achel

9 oktober 2016

bus161009 1

Het belooft een mooie herfstdag te worden, 31 Sluisstappers stappen in de ‘kleine’ bus van Patrick die ons naar Sterrebeek brengt. 

In “ons Huis”, inschrijvingslokaal van de Parkvrienden, spreken we af om in groep de kleine afstand van de Herfstwandeling te wandelen. Enkele dames sparen hun krachten voor de volgende wandeling en blijven gezellig keuvelen in het warme lokaal. Buiten is het nog frisjes maar de lucht is open en af en toe komt de zon gluren. Eens buiten de dorpskern, verkennen we de mooie omgeving rond de hippodroom en wandelen we door uitgestrekte velden. Na een tochtje van 6 km arriveren we terug aan het lokaal waar de bakgeur van pensen ons al tegemoet komt. Iemand staat watertandend toe te zien, maar na een strenge blik van onze voorzitter die zegt: ‘daarvoor is het toch nog veel te vroeg, jong !?’ durft de brave man geen pens meer te bestellen.

Dan maar een koffietje en terug de bus op, richting Limburg. De rit duurt wel een uurtje dus we kunnen al wat uitrusten. 

In Achel vinden we zonder problemen de parochiezaal “de Statie”, en enkele Grevenbroekers staan ons reeds op te wachten.

bus161009 2

We schrijven vlug in en vertrekken, want iemand van de club heeft verteld dat het hier een wandelparadijs is, we zijn benieuwd…Het parcours van alle afstanden begint met een ‘kunstroute’, wat je dan al kunst kan noemen want soms zijn het wat kromme kadertjes opgehangen in een boom of wat glasplaten op het water, maar kom we zijn ‘openminded’ en genieten van de mooie natuur van de Warmbeekvallei. Wij kozen voor de 12 km en onze wandeling trekt door bossen en het gebied van de Beverbeek waar aan het ‘domein De Bever’ een klein sterrenwaarnemingscentrum is gehuisvest in een metalen toren, echter niet te bezoeken. 

bus161009 3bus161009 5

Op de rustpost kunnen we buiten in het zonnetje een plaatsje bemachtigen en terwijl we op de soep wachten die nog geleverd moet worden doen we een gezellig praatje met een Limburgs koppel. De soep echter was het wachten niet waard ! Ze mogen eens op studiereis komen naar de wandeling van de Sluisstappers, en zo ònze soep eens komen proeven. Na de rustpost lopen we verder door de Grote Heide waar het gekende kruid weelderig groeit.We volgen een lange straat en komen aan de Achelse Kluis. Het is zondag, goed weer en dat is er aan te zien. Een massa volk heeft op het binnenplein een plaatsje gezocht op het ruime terras. En wat een toeval… een groepje Sluisstappers zit daar ook al ! We blijven niet zitten want om 15.30 uur brengt de bus ons nog eens naar deze plaats. Eerst nog 3 km genieten van de stilte en de mooie natuur.In ‘de Statie’ verzamelen de korte-afstandwandelaars om nog een bezoekje te brengen aan de St. Benedictusabdij.  Het is er nog steeds druk, maar we vinden  een plekje op het zonnige terras en enige tijd later vloeit er een heerlijke Achelse Trappist door onze slokdarm vergezeld van een lekker stukje trappistenkaas. Om 16.30 uur vertrekken we om de andere Sluisstappers op te pikken in ‘de Statie’. Degenen die kozen voor de lange afstand vertrokken op de rustpost voor een lus van maar liefst 9 km !!! Het was echter zo mooi dat we niet voelden dat we zo ver moesten stappen: een prachtig stuk natuurgebied waarin de heide en bossen elkaar naadloos opvolgden. Wat ons vooral opviel was de stilte…. Soms even verstoord door een muziekje van een GSM omdat we af en toe op Nederlands grondgebied liepen. Nog vol van deze sublieme ervaring bereikten we de Achelse Kluis waar we natuurlijk eentje ( of meer) dronken. De laatste 3 km gingen nu nog vlotter……..We rijden moe maar tevreden terug huiswaarts en onderweg worden er nog 2 prijzen verloot. Het is een mooie afsluiter van onze busreizen, bedankt bestuursleden !

bus161009 4


© LV 2018